петак, 12. септембар 2014.

SLATKO OD SMOKAVA


Mera je za 1 kg smokava.
Smokve oprati i tankim nožem očistiti ljusku trudeći se da se ne zaseče unutrašnjost.
U šerpu u kojoj ćemo kuvati slatko sipamo 1 kg šećera i dolijemo vode da popline po njemu pa kuvamo. Sirup je kuvan kada sa kašike spada kao nit konca.
Smokve ocediti od vode i staviti ih u vrijući sirup. Pustiti da se kuvaju, a za vreme kuvanja kašikom skidati penu.
Kada smokve omeknu, slatko je kuvano. Dodati na kolutove isečen limun i prekriti vlažnom salvetom.
Kada se ohladi sipati u tegle.


krečna voda
Da bi smokve ostale čvrste trebalo bi ih držati malo u krečnoj vodi što mi uvek i radimo. Malo kreča (pravog kreča) stavimo u vodu i čekamo da se slegne na dno. Vodu procedimo (vodimo računa da talog ostane i dalje na dnu) i u nju spustimo oljuštene smokve. Ja ih ostavim tu dok sirup ne bude gotov. Ocedimo ih od vode i onda spuštamo da se kuvaju u sirupu. 

2 коментара: