*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

уторак, 24. август 2021.

CHEESECAKE / ČIZKEJK

Ovaj recept je nastao raznim izmenama recepata na koje smo nailazili. Isprobano je dosta, ali ovaj je baš po našem ukusu. 

Osnova (biskvit): 

400g mlevenog plazma keksa

150g margarina

malo više od 100ml soka od narandže

U posudu naspemo mlevenu plazmu, dodamo sok od narandže i rastopljen margarin. Kada sjedinimo smesu ,po potrebi dodamo još vrlo malo soka.

Na tacnu za tortu stavimo kalup (obruč ) željenog oblika.

Kalup okrenemo kao na slici.


Na tacnu stavimo smesu,rasporedimo je ravnomerno i rukom ili čašom dobro pritisnemo odozgo. Ostavimo u frižider.

Priprema fila:

U 100 ml vode razmutiti 20 gr želatina (koristim "Dr Oetker" najčešće). Ostaviti da stoji. Oko 5,6 minuta je dovoljno , a potom u 100ml vrućeg mleka umešati otopljen želatin.

Posebno umutiti 500ml slatke pavlake, dodati 500 gr "abc" sira (classic),jednu čašu (180 gr) kisele pavlake, 150 gr šećera u prahu. Dodati želatin sa mlekom. Sve mutim mikserom.

Na "koru" od plazme sipati fil pa vratiti ponovo u frižider.


Žele:

300 gr (ja dodam još malo) zaleđenog voća (jagode,maline,kupine ,miks crvenog voća...) staviti u šerpu sa 3 kašike kristal šećera. 
Posebno razmutiti 10 gr želatina u 100 ml vode i ostaviti oko deset minuta. 

Voće i šećer kuvati uz mešanje dok ne proključa. Izmiksati voće (u blenderu ili štapnim mikserom) pa kada se malo prohladi (da ne bude baš vrelo) dodati želatin. Sve sjediniti. 

Kada se voće ohladi još malo sipati preko fila. Ohladiti dobro u frižideru. Skinuti kalup. 




субота, 21. август 2021.

PROJICE

Ovaj recept je definitivno postao naš favorit.


Potrebno je:
4 jaja, 
4 šoljice mleka,
2 šoljice ulja,
1 prašak za pecivo,
8 kašika pšeničnog brašna,
13 kašika kukuruznog brašna,
500 gr sitnog sira "Kravica",
vrlo malo soli 

Sve sastojke sjedinimo mikserom ,smesu sipamo u papirne korpice  i pečemo u modlama.

Smesa će biti ređe gustine,nešto kao za palačinke. Nemojte sipati prepune kašike brašna, baš zato da biste dobili tu gustinu. 

Šoljice su manje,za kafu. Ne šolje "Doncafe".

BAKINI LISTIĆI



1 kaščicu šećera i pola kocke svežeg kvasca razmutimo u malo vode ili mleka. Čekamo da kvasac "krene".

Dodamo 1 čašu mleka, 1 čašu vode, 1 jaje ili 2 manja , 1 kaščicu soli, 1 kesicu praška za pecivo (možete i pola kesice) i brašna da umesimo mekše testo.

Čaša je od 2,5 dl, a voda i mleko treba da budu mlaki.
Oblikovati jufku koju treba oklagijom rastanjiti. Iseći kvadrate pa ostaviti još malo da testo odmori.

U šerpu za prženje sipati ulje i ugrejati ga . Svaki listić malo rukama razvući pa spuštati u vrelo ulje i pržiti kratko sa obe strane. Ako pustite da porumene biće više hrskavi.

Pržene listiće vaditi na salvetu . Služiti tople. 


Ako želite ukusne, a posne listiće zamesite testo samo sa vodom i bez jaja.  

четвртак, 12. август 2021.

KROASANI SA JOGURTOM/PERFECT CROISSANTS


Savršeno lisnati i meki.

Za slađe testo (pošto sam pravila sve sa džemom) :
kocka kvasca, 500 ml mlakog mleka, 3 kašike šećera. Ostaviti 10 minuta. Dodati  2 kaščice soli, 1 čašu jogurta, 1 kašiku kisele pavlake, malo brašna. Umutiti dobro i ponovo ostaviti 10-ak minuta.




Dodati 3 žumanca i brašna po potrebi da se umesi mekše testo. Oblikovati "loptu". Podeliti na dva dela . Ostaviti da "krene" 10, 15 minuta. Obe polovine potom podeliti na po 7 delova (dobijamo 14 loptica). Oblikovati male loptice (ne premesivati previše) i oklagijom razvući u krug veličine tanjira. Margarin podeliti na 12 delova. Svaki krug premazati  margarinom, osim poslednjeg,sedmog. Krugove ređamo jedan na drugi . 7 na jednu i 7 na drugu stranu. Uzimamo one prvo naslagane i oklagijom razvijemo veliki krug . Sečemo na 12 trouglova (od obe dobijamo 24). Može se seći i na više delova,kao što je i na jednoj od slika prikazano,ali meni su lepši ovako. Punimo džemom i uvijamo kiflice. Ređamo u pleh na pek papir i premazujemo umućenim belancima (onih 3 što nam je ostalo umutimo viljuškom).

Na ovoj slici su manji kroasani,krug je sečen na više delova.

Ovaj postupak ponovimo sa drugih 7 krugova. Savijene i premazane belancima , ostavimo ih da narastaju 1 sat. Pečemo. Po želji pospemo prah šećerom. 

Ako pravite slane kroasane smanjite količinu šećera u testu, a povećajte malo količinu soli.  Kada ih premazujete  pospite susam preko belanaca. 
Prijatno!

уторак, 10. август 2021.

BADEM TORTA/JEDNOROG TORTA



Ćerci je u martu bio rođendan. Želela je tortu "jednoroga sa trepušama". 



Originalni recept za ovu tortu je ispisan ispod,ali mi je palo na pamet da je napravim sa tanjim koricama i koristila sam jednu ipo meru sastojaka. Pošto smo već pravili rođendan ,ova torta je bila namenjena za još jednu manju proslavu istog . Zbog manjeg broja gostiju, nisam pravila previše visoku. Prethodna je bila viša i dosta elegantnije izgleda. 

Torta je prekrivena fondanom,uši i rog su napravljeni takođe od fondana. Za rog sam koristila zlatnu boju u prahu u kombinaciji sa alkoholom. 

Recept i slika koje su ispod su objavljene na nekom mom početku. :) 2012. godina.


Kora: 6 belanaca, 6 kašika šećera, 1 kašika brašna, 100 gr ispečenog badema isečenog na štapiće, (prethodno blanširanog da bi se skinula ljuska), 1 kašika mlevenih badema.
Ovako ispeći još 2 kore.


Fil: 15 žumanaca, 1 litar mleka, 2 kesice pudinga od vanile, 2 kašike brašna ili gustina, 8 kašika šećera,100 gr bele "Milke",250 gr putera.
Žumanca umutiti sa šećerom, brašnom, pudingom i malo mleka pa sipati u ostatak vrijućeg mleka i kuvati fil. Skuvan fil prohladiti pa dodati čokoladu a u ohlađen dodati umućen puter i dobro umutiti.

Filovati kore.Ukrasiti po želji.



среда, 21. јун 2017.

BANANA TORTA SA ROLATIMA

Ovu tortu nisam pravila minimum deset godina,ali juče je, posle toliko vremena došla na red.



Naši dragi prijatelji su nas posetili juče i pošto naša draga Tamara obožava ovu tortu, napravila sam joj malo iznenađenje.

Pravila sam manju tortu pa sam pekla dve kore

Za jednu koru: 3 jaja (posebno umutiti belanca, dodati šećer pa žumanca), 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, malo praška za pecivo.

Još tople uviti u krpu u rolat i kada se prohlade premazati džemom od kajsija.  Kasnije iseći na krugove .Ja sam sekla na malo manje od 1 cm debljine.
Skuvati 4 pudinga od vanile u 1,2 l mleka koje smo zasladili po ukusu (ja sam stavila 8 kašika šećera). Prebaciti u posudu za mućenje i prekriti providnom folijom da se ne stvori "korica" na površini. U ohlađeno (ja ne čekam da se potpuno ohladi) dodati umućen margarin.


Ređati krugove rolata na tacnu za tortu, staviti fil pa banane. Oljuštiti ih i iseći na duž i svaku poprskati limunom. Ređati ih u krug. Preko njih staviti fil, ponovo rolate, malo fila i još jedan red banana. Završiti filom i dekorisati tortu šlagom.

Tortu možete složiti tako što u modlu složimo na dno rolate i okolo, stavimo pola količine fila, banane pa ponovo fil.Kada se ohladi ,serviramo na tacnu za torte i dekorišemo.

Za ovu tortu je bilo potrebno malo više od 1 kg banana. Vi  možete i manje staviti. 

KAPRI TORTA


Recept iz jednog časopisa. Ovaj put nisam pravila ja.

Kora: umutiti 8 belanaca sa 100 gr šećera i kada je dobro umućeno dodati jednu kašiku sirćeta i jednu kašiku gustina i ispeći koru.

Fil 1.: umutiti 8 žumanaca sa 5 kaščica šećera i 6 kaščica gustina. Skuvati u 500 ml mleka (malo odvojiti da razmutimo sa žumancima). U ohlađeno umutiti pola margarina.

Fil 2. : ušpinovati 500 gr šećera pa dodati 500 gr jagoda. Kuvati 10-15 minuta pa dodati 3 pudinga od jagode prethodno razmućene u vodi.

Kada se filovi ohlade filovati tortu.

Kora-fil sa jagodama-žuti fil-šlag.