Drugačija od onih mini štrudla koje često pravim http://marijinislatkisi.blogspot.com/2011/05/makovnjaca-ili-strudla-sa-orasima-mini.html , ali isto ukusna i odlična!
Za testo:
1 kockicu kvasca potopiti u 2 dl mlakog mleka. Dodati oko 2 kašike šećera i ostaviti da kvasac "krene".
U posebnoj posudi mikserom umutimo 3 jaja i 1 žumance sa 3 kašike šećera. Dodajemo kvasac, još 1 dl mlake vode i 1 dl mlakog mleka, kao i 4, 5 kašika ulja. Varjačom lagano sjedinimo sastojke uz dodavanje brašna. Kada je masa dovoljno gusta izručimo na pobrašnjenu površinu i dalje mesimo rukama da dobijemo meko testo. Ostavimo da "odmori" oko 30 minuta.
Testo potom delimo na 2 ili 4 dela u zavisnosti od dimenzija pleha, tj. od toga koje veličine štrudle želite da budu. Oblikujemo loptice od testa i dok one ponovo malo odstoje spremimo fil.
Fil: Pošto sam testo podelila na 4 dela , 2 sam iskoristila za orahe, 2 za mak. Potrebno mi je bilo 350 gr mlevenih oraha i 100 gr suvog grožđa (mada mislim da je ovo previše :) Orahe sam sa 3 kašike šećera stavila u šerpu i nalila mleka tek toliko da se nakvase .Dodala suvo grožđe i držala na blagoj temperaturi uz mešanje par minuta. Lopticu testa razvući oklagijom u pravougaonik, naneti pola fila i urolati. To uraditi i sa drugom lopticom.
Kada stavite manje fila od oraha bolje je jer će se i štrudla lakše seći, a i imaćete i testa malo :).
***Ove štrudle su , po mom ukusu dovoljno slatke i ne treba im posipanje. Isto tako, ako mislite da je gila malo, slobodno povećajte količinu.***
Нема коментара:
Постави коментар