Morala sam napisati biskvitni puž da ne dođe do zabune. :) Prvo što moram da naglasim je da uopšte nije komplikovano ako vam tako izgleda i da ne morate da hvatate puža. :) Priprema možda oduzima malo više vemena, tu se slažem, ali vredi.
Osim što je ukusan, veoma je i dekorativan. Ne sećam se odakle sam dobila ili "skinula" recept, ali u svakom slučaju, odlična ideja.
Biskvitno testo:
100 gr putera, 2 jaja, 1 žumance, 1 vanil-šećer, 40 gr šećera, 60 gr brašna.
Puter otopiti pa ga ohladiti. Jaja i žumance umutiti pa dodati postepeno šećer i vanil-šećer i mutiti da se dobije gušća masa. Dodavati brašno i lagano mutiti mikserom. Na kraju umešati i puter. Pleh 30x40 cm obložiti papirom i peći koru. Pečenu prebaciti na drugi papir i urolati. kada se ohladi namazati marmeladom. Ja sam ovaj put koristila od jagoda, ali je mnogo lepše kada je od ribizli ili malina jer je malo kiseo. Ponovo urolati.
Braon testo: 175 gr mekanog putera, 120 gr šećera, 3 jaja, 1 belance, 200 gr brašna, 1 prašak za pecivo, 25 gr gustina, 20 gr kakao praha, 3,4 kašike mleka, 5 kapi tećne vanile.
Puter, šećer i vanilu umutiti pa dodati jedno po jedno jaje i belance. Dodati i ostale sastojke i na kraju mleko. U formu 30x11 cm staviti pek papir pa naneti 6, 7 kašika smese.
Rolatu sa marmeladom odseći malo krajeve da bude malo manji od kalupa u kom će se sada peći. Staviti rolat u modlu i naneti i ostatak braon smese po njemu .
Nanesite slobodno više na sam rolat jer će se tokom pečenja sama smesa rasporediti. Meni lično uvek više narastu ivice i kolač malo puca, ali ne obraćajte pažnju ako vam se to desi jer nanosite čokoladnu glazuru.
Za glazuru u originalnom receptu je 200 gr čokolade za kuvanje i 25 ml mleka. Čokoladu otopiti i dodati mleko ali da ne bude previše retko. Ja koristim mlečnu čokoladu tako što je sa vrlo malo ulja otopim na pari. Naneti glazuru preko kolača. Ohladiti, seči i služiti.
Lepo je kada imate sa kim da podelite i lep kolačić. :)
Osim što je ukusan, veoma je i dekorativan. Ne sećam se odakle sam dobila ili "skinula" recept, ali u svakom slučaju, odlična ideja.
Biskvitno testo:
100 gr putera, 2 jaja, 1 žumance, 1 vanil-šećer, 40 gr šećera, 60 gr brašna.
Puter otopiti pa ga ohladiti. Jaja i žumance umutiti pa dodati postepeno šećer i vanil-šećer i mutiti da se dobije gušća masa. Dodavati brašno i lagano mutiti mikserom. Na kraju umešati i puter. Pleh 30x40 cm obložiti papirom i peći koru. Pečenu prebaciti na drugi papir i urolati. kada se ohladi namazati marmeladom. Ja sam ovaj put koristila od jagoda, ali je mnogo lepše kada je od ribizli ili malina jer je malo kiseo. Ponovo urolati.
Braon testo: 175 gr mekanog putera, 120 gr šećera, 3 jaja, 1 belance, 200 gr brašna, 1 prašak za pecivo, 25 gr gustina, 20 gr kakao praha, 3,4 kašike mleka, 5 kapi tećne vanile.
Puter, šećer i vanilu umutiti pa dodati jedno po jedno jaje i belance. Dodati i ostale sastojke i na kraju mleko. U formu 30x11 cm staviti pek papir pa naneti 6, 7 kašika smese.
Rolatu sa marmeladom odseći malo krajeve da bude malo manji od kalupa u kom će se sada peći. Staviti rolat u modlu i naneti i ostatak braon smese po njemu .
Nanesite slobodno više na sam rolat jer će se tokom pečenja sama smesa rasporediti. Meni lično uvek više narastu ivice i kolač malo puca, ali ne obraćajte pažnju ako vam se to desi jer nanosite čokoladnu glazuru.
Presek još toplog kolača bez glazure. Nisam mogla da čekam. :) |
Za glazuru u originalnom receptu je 200 gr čokolade za kuvanje i 25 ml mleka. Čokoladu otopiti i dodati mleko ali da ne bude previše retko. Ja koristim mlečnu čokoladu tako što je sa vrlo malo ulja otopim na pari. Naneti glazuru preko kolača. Ohladiti, seči i služiti.
Lepo je kada imate sa kim da podelite i lep kolačić. :)
Нема коментара:
Постави коментар