*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

уторак, 14. јун 2011.

KOMPOT OD JAGODA








Vec prolaze polako kod vecine a kod mojih bake i deke se pojavile i ove
''male'' jagode :)

Kod mene se slatko retko ili skoro uopste ne jede ali zato kompoti da i zato sam pocela pre nekoliko godina sve voce da ostavljam za zimu ovako.

Potrebno je oko 200 gr secera na 1 kg jagoda, tegle sa krunskim(metalnim) poklopcima.


Jagode oprati pa im nozem odseci peteljke.Izabrati zrele i cvrste jagode.Za to vreme staviti sirup od secera da se kuva. Sirup treba da bude redji nego za slatko. Dok se sirup kuva uzeti ciste,suve tegle, malo zagrejati u rerni ili jednostavno izloziti kratko na suncanom mestu da se ugreju.Jagode dobro sloziti i ako imate ovu plasticnu mrezu za zimnice pritisnite odozgo.Naliti vrucim sirupom pa zatvoriti poklopcima.Dobro obratite paznju da li je svaki ispravan jer je dovoljna mala rupica da vazduh udje i da se kompot pokvari. Uzeti veci sud(ja obicno neku dublju serpu) i tegle poredjati u nju.Naliti sve hladnom vodom i staviti na sporet.Ostaviti dok ne pocne da kljuca a onda sacekati jos oko 10 min(moze i manje u zavisnosti od temperature) od trenutka kljucanja. Ostaviti da se tegle tu i ohlade pa onda sloziti sa ostalom zimnicom.
Nemojte da vas iznenadi ako se jagode podignu na gore prilikom kuvanja.Kada otvorite teglu rasporedice se opet po njoj :) .Ovo je samo zbog jakog pritiska.

Uskoro kompot od tresanja:).

1 коментар:

  1. Анониман25. јул 2011. 01:47

    Fenomenalno, nisam znala da jagode ovako nešto podnose. Hvala na ideji i receptu!!!

    ОдговориИзбриши