*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

понедељак, 19. август 2013.

DŽEM OD ŠLJIVA


 Količinu šljiva odredite sami. Ja sam pravila veću količinu. Šećer uvek dodajem po ukusu , ali ću se truditi da stavim bar približne mere.


15 kg šljiva oprati, očistiti od peteljki i koštica i samleti na mašinici za meso. Sipati u šerpu u kojoj ćete kuvati. Posuti sa 3,5 kg šećera. Šljive su bile dovoljno sočne i slatke tako da nije bilo potrebe za većom količinom šećera. Staviti šerpu na šporet pa na laganoj vatri kuvati uz mešanje.


Tokom kuvanja povremeno proveravajte gustinu. Baka uvek stavi malo na tacnu pa u frižider. Ako nije dovoljno gusto nastavljamo kuvanje. Kada šerpu sa kuvanim džemom skinemo sa šporeta, minimum još 30 minuta mutimo varjačom da bi džem bio penast.Mora se dobiti odgovarajuća gustina. Na slici se vidikoliko je uvrilo tečnosti prilikom kuvanja.

Oprane tegle osušiti i grejati u rerni. U tople sipati topao džem. Vratiti u rernu (na vrlo blagu temperaturu) da se odozgo, po džemu "uhvati korica".


Kada se džem ohladi na tegle staviti celofan ili zatvarače.

***Hvala mojoj baki i deki što su mi pomogli. ***