*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

четвртак, 20. октобар 2011.

PANETTONE



Na ovaj recept ste sigurno već naišli bezbroj puta ,ali meni se jako sviđa pa mislim da nije na odmet još jedan post.Recept je italijanski i prave ga za Božić.Tetka ga je često donosila i nekad je bio u obliku kuglofa, nekad ne.
Ja sam koristila recept iz časopisa "Hrana i vino", stim što nisam pekla kuglof  i stavila sam i belanca, ne samo žumanca. Kada sam malo istraživala i druge varijante, naišla sam na beskonačan broj i slični su mu "Milibrod" , "Slatki hleb" , čak i neke vrste "Komisbrota" (u koji idu cela jaja, moj recept je samo sa belancima)...U svakom slučaju, kolač koji svaki put može biti drugačiji što mi se i sviđa jer mogu uvek nešto menjati a da ukus bude dobar. Ono što se meni najviše svidelo je ukus i miris citrusa, naročito narandže.



  Potrebno je: 600 gr brašna, 75 gr oraha, 150 gr putera, 1 limun, 1 narandža, 40 ml konjaka, 6 jaja, 1 kockica svežeg kvasca, 150 gr šećera, 50 gr suvog grožđa, 1 vanilin šećer, 100 gr šećera u prahu, 250 ml mleka.

Umutiti puter, vanilu, brašno. Dodati žumanca i belanca koja smo prethodno umutili sa šećerom. Dodati kvasac potopljen prethodno sa mlekom., suvo grožđe preliveno konjakom (držati malo pre dodavanja u smesu) i izdrobljene orahe. Izrendati kore narandže i limuna pa dodati i njih. Sve dobro sjediniti i kašikom sipati u nauljen kalup (treba u kuglof) i ostaviti da naraste. Peći oko 40 minuta na 200 C.
Pečen kolač iseći i posuti šećerom u prahu. Po mom ukusu je dovoljno sladak i bez posipanja.
I naravno, kolač je pogodan za zamrzavanje. Ne gubi na ukusu.


4 коментара:

  1. Sasvim slucajno poznajem porodicu Allemagnie..ciji sin zivi ovde i koji su kraljevi Panetone od pocetka..tako da znam kakav ukus ima oeiginalni Panetoen ali me zagolicalo sad d aprobam da to napravim pa da ih pozluzim sledeci put kad se sretnemo:)

    ОдговориИзбриши
  2. ovo je sigurno recept za nase uslove ovde ali oni dodaju jos toliko sitnica... Ipak, probaj. Ako nista, priblizan je ukus :).

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je divno:)
    Blog ti je ,inace ,fantastican,bas mi je drago da te pratim,veliki pozz

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Tina. Svaki komentar i savet mi znace. Dobrodosla!

    ОдговориИзбриши