*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

среда, 09. новембар 2011.

KOLAČIĆI OD TREŠANJA PRELIVENI ČOKOLADOM


Recept iz "Praktike"...

Postaviću originalni recept ali ima par izmena...
Potrebno je:
85 gr butera, 170 gr šećera, 1 jaje, 1,5 kaščica ekstrata vanile, 250 gr brašna, 60 gr kakao praha, 1/4 kaščice soli, 1/4 kaščice sode bikarbone, 48 maraskino trešanja (iz slatkog).

Glazura 1 :
170 gr čokolade za kuvanje, 85 gr zaslađenog mleka, 1 do 3 kaščice soka od maraskino trešanja.
                                                             (prelivene prvom glazurom i pečene; možete sipati i više preliva)
Glazura 2 : Otopiti dodatno čokoladu i preliti pečene kolače.


***Umesto sode bikarbone koristila sam prašak za pecivo, a umesto ekstrata vanile, vanilin šećer.
***Pravila sam duplu meru, ali nevezano za to, navedena količina brašna nije dovoljna pa prilikom mešnje dodajte još dok testo ne postane tvrđe.
***60 gr kakao praha je previše pa je dovoljno čak i 1 kašika ako je kakao tamnije boje.
***mleko sam koristila bez šećera jer su ostali sastojci dovoljni da kolač bude sladak.
***za drugu glazuru smo koristili istu kao prva jer je ukus lepši.
Priprema:
U činiji umutite buter i šećer dok smesa ne postane vazdušasta, zatim dodajte jaje i vanilu i nastavite da mutite. Pomešajte suve sastojke i postepeno dodajte u smesu koju mutite. Oblikujte u loptice, stavite na pek papir i u svaku gurnite po jednu trešnju do pola (ocediti prvo, naravno).

Otopite čokoladu u mleku, stalno mešajte. Skinite sa vatre, dodajte sok od trešanja i mešajte dok masa ne postane glatka. Preko svake loptice preliti po jednu kašiku glazure (tokom pečenja glazura će se razliti preko cele loptice). Pecite na 175 C 10-12 minuta. Ostaviti da se ohlade.Po želji možete preliti još jednom čokoladnom glazurom.
 Kada se čokolada stegne, kolače skinuti sa papira i odstraniti višak čokolade.