*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

четвртак, 16. август 2012.

MEKIKE SA VIRŠLAMA

Na odmoru sam pa ću iskoristiti ovo vreme da postavim nekoliko recepata koji vec duže vreme čekaju...

Počeću sa mekikama. Da li prazne ili filovane, uvek su dobar izbor.



Potrebno je:

40 gr svežeg kvasca,
pola litra mlakog mleka,
1 kaščica šećera,
soli po ukusu,
brašno po potrebi,
1 mala šoljica ulja.

Ulje za prženje, viršle.

U posudu sipati oko 1 dl mlakog mleka, dodati izmrvljen kvasac, šećer. Ostaviti oko 15 minuta.
Dodati preostalo mleko, so po ukusu, ulje (zna baka zašto je ovo dodavala :)),brašna toliko da se varjačom ulupa meko testo.Ostaviiti da naraste (da se masa udvostruči).

Na pobrašnjenu podlogu izručiti testo pa ga još malo premesiti (ne dodajući previše brašna) pa oklagijom razviti ptavougaoni oblik debljine oko 5 mm. Nožem iseći pravougaonike željene veličine pa na jedan kraj stavljati nadev : (u ovom slučaju viršle sečene na kolutove) sir, šunku, džem.... pa preklopiti svaku i prstima pritisnuti ivice da bi se zalepile. Ostaviti ih da još malo narastu dok se ulje ne zagreje. Ulje za prženje mekika treba zagrejati da bude vrelo ali pred samo prženje smanjiti malo temperaturu.
Mekike pržiti sa obe strane dok ne porumene pa ih vaditi na salvet papir.

Ako su sa nadevom pržite malo duže.

Kada sam bila dete, baka ih  je pravila ali nije klagijala već samo vlažnim rukama otkidala komade testa, oblikovala i pržila. Uf, kako se miris širio ulicom....  Kasnije, kada sam porasla dovoljno da mogu sama da ih pravim poslušala sam njen savet i počela ovako. Brži i lakši način. Spremim ih sve za prženje, operem ruke od testa i nema više "zamazivanja" :).  Ipak, ponekad, kada imam vremena pravim i kao bakine :). Neke uspomene ostaju dugo ... :).

Нема коментара:

Постави коментар