*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

петак, 30. август 2013.

GIBANICE I PITA SA JABUKAMA OD RAZVLAČENIH KORA


 U vanglu za mešenje sipati 1 kg mekog brašna (tip 400) .Dodati 2 šoljice ulja (testo se bolje razvlači), 1 kašiku soli i mlake vode koliko je potrebno da umesimo fino testo da se odvaja od ivica vangle. Izručimo na pobrašnjenu podlogu i još malo mesimo da se ne lepi za ruke. Podelimo na 5, 6 delova u zavisnosti od veličine koju želite. Oblikujemo loptice, ostavimo da stoje oko 30 minuta pokrivene pamučnom krpom.




Uzeti jednu lopticu i preneti na pamučni stolnjak. Malo je dlanovima pritisnuti, a potom namazati sa malo ulja ili rastopljene svinjske masti. Razvlačiti u krug trudeći se da testo ne puca. Najbolje je početi tako što testo stavimo na ruke (dlanovi su okrenuti ka dole) i lagano razvačimo što više možemo. Spustimo na stolnjak i nastavimo dalje. Prsti su uvek odozdo.


Što tanja kora, to je bolje. Od razvučene kore uklonimo okrajnicu (ili okrajak) tako što jednom rukom (u mom slučaju levom) odvajam razvučenu koru, a desnom namotavam višak (okrajak)




Odlažemo ih na pobrašnjenu površinu za kasnije. Razvučenu koru popršćemo uljem ili mašću, pa uz pomoć stolnjaka prevrnemo sa sve 4 strane testo. Ne previše, tek ivice da prebacimo ka unutra. Filujemo po želji. Ja sam ovaj put uzela 500 krem sira i dodala samo 2 jaja. Ostalu polovinu sam iskoristila za pitu sa jabukama. Jabuku izrendati po kori, posuti kristal šećerom i malo griza. Postupak je isti i za slatke i slane.


Možete ostaviti samo urolane pite, a možete saviti kao puž.

Okrajnice premesimo (ja sastavim po 2) , opet čekamo, razvlačimo, otkidamo okrajak, filujemo.. postupak ponavljamo dok imamo testa i snage :). Peći dok ne porumene.Pre pečenja svaku premazati sa malo ulja ili rastopljene masti.







Нема коментара:

Постави коментар