*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

понедељак, 27. јануар 2014.

PREDJELA (ROLATI)

Ovaj post ću koristiti za postavljanje svih recepata rolata. 


Prvo da se podsetimo nekih starih. 

1. Rolat sa spanaćem   http://marijinislatkisi.blogspot.com/2011/02/rolat-sa-spanacem.html
2. Žuti slani rolat    http://marijinislatkisi.blogspot.com/2011/02/zuti-slani-rolat.html
3. Slani rolat sa grisinama   http://marijinislatkisi.blogspot.com/2013/04/slani-rolat-sa-grisinama.html
I sada, počinjemo sa novim. 
 4. ROLAT SA MAKOM I
Za koru: 6 belanaca, 5 kašika brašna, prstohvat soli, 1 prašak za pecivo, 4 kašike mka (nemlevenog), 3 kašike ulja. 
Priprema: Belanca i so umutiti posebno u čvrst sneg. Posebno pomešati brašno, prašak za pecivo i mak. Postepeno dodavati u sneg od belanaca i izmešati sve varjačom da se masa sjedini. Sipati u pleh na pek papir i peći. pečenu koru skinuti sa papira i uviti u vlažnu krpu u rolat. Ostaviti da se ohladi . Za to vreme pripremiti fil. 
Fil: 1 pavlaka , 250 gr praške šunke, ajvar.
Ohlađenu koru odmotati , premazati ajvarom (nekoliko kašika), poređati listove šunke , preko premazati pavlakom ( meni nije bila potrebna cela) i uviti ponovo u rolat. Uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. 
Ovaj rolat nalazi se sa desne strane na tanjiru. 


5. SLANE ROLNICE

Potrebno je: list oblande, 4 dl kisele pavlake, 150 gr praške šunke, 200 gr sendvič (tost) sira u listovima. 

U originalnom receptu stoji da oblandu treba iseći na pravougaonike 6x4 cm, što ja nisam radila. Nije nemoguće nafilovati i tu površinu , ali rolati su previše mali i ne uklapaju mi se uz ostale. Ako budem pravila za neku drugu priliku i budem imala vremena, možda ću. Dakle, ja sam oblandu rasekla na pola (preko, ne duž) i stavila na vlažan platneni salvet da omekne. Potom pravougaonike premazati pavlakom, staviti preko listove šunke sečene na potrebne dimenzije , ponovo premazati pavlakom i završiti sa listovima sira. Uviti u rolate i ostaviti na hladnom da se stegnu.

6. ROLAT SA KULENOM I ŠUNKOM

Za koru: 4 žumanca, 1 čaša jogurta, 1 čaša brašna, pola kesica praška za pecivo, 1 kaščica soli,. Umutiti i dodati umućen sneg od 4 belanca. Lagano umešati . Peći u plehu na pek papiru. Pečenu koru odvojiti od papira, preneti na vlažnu platnenu salvetu i uviti u rolat. Dok se kora hladi spremiti fil.

Fil: 250 gr krem sira (koristim ABC ili alu kajmak) , 1 kisela pavlaka, 100 gr kulena sitno iseckanog, oko 100 gr praške šunke. Ako se nadev teže razmazuje po kori dodati još malo pavlake ili sira.

Fil naneti na koru, uviti ponovo u rolat i umotati u providnu foliju. Ostaviti u frižider da se stegne.

7. ROLAT SA MAKOM II

Kora: kao i za I:  6 belanaca, 5 kašika brašna, prstohvat soli, 1 prašak za pecivo, 4 kašike mka (nemlevenog), 3 kašike ulja.
Priprema: Belanca i so umutiti posebno u čvrst sneg. Posebno pomešati brašno, prašak za pecivo i mak. Postepeno dodavati u sneg od belanaca i izmešati sve varjačom da se masa sjedini. Sipati u pleh na pek papir i peći. pečenu koru skinuti sa papira i uviti u vlažnu krpu u rolat. Ostaviti da se ohladi . Za to vreme pripremiti fil. 

Fil: 200 gr krem sira, 1 kisela pavlaka, 100 gr sitno sečene praške šunke, 3 sitno iseckana kisela krastavca, malo pečenice sitno seckane. Pečenicu dodajem zbog ukusa, a koliko odredite sami da fil ne bude pregust i da može fino da se rasporedi po kori.
Urolati, uviti u foliju i ostaviti da se ohladi i stegne.

8. UKUSNI ROLAT U OBLANDI 

List oblande omekšati pomoću vlažne platnene salvete, kako bi se mogao uvijati u rolat.

Fil: 250 gr krem sira, pola čaše kisele pavlake, 4, 5 sitno iseckanih kiselih krastavaca, 200 gr sitno sečene praške šunke. Ovde se može dodati i malo sečenog kulena ili druge ljute kobasice, takođe sitno sečene.

Fil naneti na oblandu, uviti u rolat, umotati u foliju i ostaviti da se ohladi.



Нема коментара:

Постави коментар