*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

субота, 8. фебруар 2014.

ŠTRUDLA SA ORASIMA I MAKOM




Drugačija od onih mini štrudla koje često pravim   http://marijinislatkisi.blogspot.com/2011/05/makovnjaca-ili-strudla-sa-orasima-mini.html  , ali isto ukusna i odlična!

Za testo: 

1 kockicu kvasca  potopiti u 2 dl mlakog mleka. Dodati oko 2 kašike šećera i ostaviti da kvasac "krene".
U posebnoj posudi mikserom umutimo 3 jaja i 1 žumance sa 3 kašike šećera. Dodajemo kvasac, još 1 dl mlake vode i 1 dl mlakog mleka, kao i 4, 5 kašika ulja. Varjačom lagano sjedinimo sastojke uz dodavanje brašna. Kada je masa dovoljno gusta izručimo na pobrašnjenu  površinu i dalje mesimo rukama da dobijemo meko testo. Ostavimo da "odmori" oko 30  minuta.


Testo potom delimo na 2 ili 4 dela u zavisnosti od dimenzija pleha, tj. od toga koje veličine štrudle želite da budu. Oblikujemo loptice od testa i dok one ponovo malo odstoje spremimo fil. 

Fil: Pošto sam testo podelila na 4 dela , 2 sam iskoristila za orahe, 2 za mak. Potrebno mi je bilo 350 gr mlevenih oraha i 100 gr suvog grožđa  (mada mislim da je ovo previše :) Orahe sam sa 3 kašike šećera stavila u šerpu i nalila mleka tek toliko da se nakvase .Dodala suvo grožđe i držala na blagoj temperaturi uz mešanje par minuta. Lopticu testa razvući oklagijom u pravougaonik, naneti pola fila i urolati. To uraditi i sa drugom lopticom. 

Za fil sa makom mi je bilo potrebno 250 gr maka i malo cimeta koje sam takođe stavila u šerpu i dodala vrlo malo mleka. Dodati šećera po ukusu.Oko 3, 4 kašike. Sve 4 rolne stavimo u pleh na pek papir i čekamo da još malo narastu. Premažemo sa malo ulja i pečemo da porumene. Sečemo ohlađene i po želji pospemo prah šećerom sa vanilom.

Kada stavite manje fila od oraha bolje je jer će se i štrudla lakše seći, a i imaćete i testa malo :).

***Ove štrudle su , po mom ukusu dovoljno slatke i ne treba im posipanje. Isto tako, ako mislite da je gila malo, slobodno povećajte količinu.***

Нема коментара:

Постави коментар