*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

четвртак, 10. јул 2014.

ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA


Višnje i čokolada... odlična kombinacija!

Kora: 6 belanaca umutiti sa 6 kašika šećera u čvrst sneg. Dodati 1 kašiku kakao praha , pola kaščice praška za pecivo, 6 kašika mlevenih oraha, 1 kašiku brašna, malo praška za pecivo i lagano varjačom izjednačiti smesu. Peći u plehu na pek papiru. Ovako spremiti još jednu koru.


Fil: 12 žumanaca umutiti penasto sa 12 kašika šećera i 1 vanilinim šećerom+1 kaščicom burbon vanilinog šećera pa skuvati na pari. Dodati oko 100 gr čokolade pred kraj kuvanja. U ohlađeno (ne potpuno) dodati 250 gr margarina sa ukusom slatke pavlake. Margarin prethodno umutimo. Dobro sjediniti sve. 
Posebno umutiti 500 ml slatke pavlake. Dodati 1,2  kašike umućene pavlake u fil. (Ovo ne morate da radite, ali po mom ukusu fil nije "težak" sa pavlakom).
Spremiti još i oko 600 gr višanja (možete i manje ,ali ja uvek dodajem veće količine voća). Koristila sam sveže. Ukusnije su mi u ovoj kombinaciji od onih iz kompota. 


Redosled: kora, fil, višnje, slatka pavlaka , kora, fil, višnje. Gornji sloj fila pomešajte sa višnjama da ne bi izlazio njihov sok i ostavio crven trag na pavlaci ili možete,  kao što ja često radim, ispeći treću koru pa time povećati i količinu fila.  Ostaviti u frižider da se ohladi. Ukrasiti slatkom pavlakom.
*ideja za recept sa  http://www.coolinarika.com/recept/cokoladni-kolac-torta-sa-visnjama/