Konacno da izadje iz draft-a!!!
Koliko god se neko zalio kako je spremanje zimnice naporan posao , ja zaista uzivam. Istina je da oduzima puno vremena, ali kada dodje zima vidite da se vas trud isplatio.
Ja ajvar pravim samo od paprika.Nasla sam neke zanimljive varijante i verovatno cu ih sledece godine probati ali ovaj "moj" ne zaobilazim. Ono sto mi je obavezno kod ajvara jeste da bude od pecenih paprika, nikako barenih jer mislim da prilicno paprike gube u ukusu.
Naravno, svako ima svoj ukus.
Ja sam ove godine pravila ajvar od 40 kg paprika.Sitnica!:)
Sreca pa imam baku da mi pomogne...
Potrebno je:
crvena paprika roga,
ulje za przenje,
so,
esencija(ili sirce, meni je ostala navika da stavim esenciju),
malo belog luka
Priprema:
papriku oprati, ocistiti od semena pa ispeci na tabli sporeta (ovo mozete i u rerni). Redjati u sud i pokriti poklopcem ili folijom da bolje omeksa. Ocistiti je od semena i ljuske pa samleti. Najcesce je cistim dan posle pecenja. U vecu serpu sipati ulje pa kada se malo zagreje nasuti i papriku (koju smo ocedili od tecnosti) .Dodati so, esenciju pa prziti dalje. Nemam mere jer sve radim po ukusu pa tako i kolicina ulja zavisi od kolikcine paprika i tokom przenja dodajem pomalo ako je jos potrebno. Pred kraj dodati usitnjen beli luk. Na ovu kolicinu sam stavila 2 manje glavice.
Ne stavljam konzervans i nije mi se nikad desilo da se ajvar ''pokvari'' tokom zime. Najbitnije je da bude dobro przen i jos topao sipam u tople tegle. Ne zatvaram odmah vec stavljam u rernu da se malo uhvati ''korica'' na povrsini kao i kod dzema. Kada se ohladi zatvoriti ili staviti celofan na tegle.
Neke od prijateljica su se zalile na losiji kvalitet paprika ove godine pa su za svaki slucaj po povrsini sipale po malo konzervansa tako da taj sloj mozete skinuti pre sluzenja.
Koliko god se neko zalio kako je spremanje zimnice naporan posao , ja zaista uzivam. Istina je da oduzima puno vremena, ali kada dodje zima vidite da se vas trud isplatio.
Ja ajvar pravim samo od paprika.Nasla sam neke zanimljive varijante i verovatno cu ih sledece godine probati ali ovaj "moj" ne zaobilazim. Ono sto mi je obavezno kod ajvara jeste da bude od pecenih paprika, nikako barenih jer mislim da prilicno paprike gube u ukusu.
Naravno, svako ima svoj ukus.
Ja sam ove godine pravila ajvar od 40 kg paprika.Sitnica!:)
Sreca pa imam baku da mi pomogne...
Potrebno je:
crvena paprika roga,
ulje za przenje,
so,
esencija(ili sirce, meni je ostala navika da stavim esenciju),
malo belog luka
Priprema:
papriku oprati, ocistiti od semena pa ispeci na tabli sporeta (ovo mozete i u rerni). Redjati u sud i pokriti poklopcem ili folijom da bolje omeksa. Ocistiti je od semena i ljuske pa samleti. Najcesce je cistim dan posle pecenja. U vecu serpu sipati ulje pa kada se malo zagreje nasuti i papriku (koju smo ocedili od tecnosti) .Dodati so, esenciju pa prziti dalje. Nemam mere jer sve radim po ukusu pa tako i kolicina ulja zavisi od kolikcine paprika i tokom przenja dodajem pomalo ako je jos potrebno. Pred kraj dodati usitnjen beli luk. Na ovu kolicinu sam stavila 2 manje glavice.
Ne stavljam konzervans i nije mi se nikad desilo da se ajvar ''pokvari'' tokom zime. Najbitnije je da bude dobro przen i jos topao sipam u tople tegle. Ne zatvaram odmah vec stavljam u rernu da se malo uhvati ''korica'' na povrsini kao i kod dzema. Kada se ohladi zatvoriti ili staviti celofan na tegle.
Neke od prijateljica su se zalile na losiji kvalitet paprika ove godine pa su za svaki slucaj po povrsini sipale po malo konzervansa tako da taj sloj mozete skinuti pre sluzenja.
Bas tako.Ko je bio vredan uzivace.Moja zimnica..ce taman trajati jos malo i bas je bilo fino imati je;))
ОдговориИзбришиOdličan ajvar! Pozajmi mi tvoju super baku:)
ОдговориИзбриши40 kila paprika - svaka ti čast!!
ОдговориИзбришиDzoli, kod nas tek krece zima :(.Zavidim ti na toplim danima koji predstoje...Da si blize poslala bih ti koju teglu :)
ОдговориИзбришиMajo, u svakom smislu je super baka! :)
Tamara nemoj misliti da cu sve da pojedem:). Dosta zimnice pravim, ali volim da poklanjam.To je razlog za gomile dzemova, kompota, evo sad i ajvara...