*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

понедељак, 01. јул 2013.

PUNJENE PAPRIKE
Ovako ih baka sprema i nadam se da ću uspeti da dam adekvatan recept, jer za ovakva jela mi ga i nemamo.Sve je, kako ona kaže "po ukusu i odprilike".

Na oko 100 ml ulja pržiti 5,6 glavica sitno sečenog crnog luka srednje veličine.Dodati 1 kafenu kaščicu soli da se dinsta zajedno sa lukom. Volim da se oseti miris i ukus luka. Ne volim mase za sarmu ili paprike koje sadrže jednu glavicu i preovladava meso. Luk iseći na kockice. Dodati 2 šargarepe sečene na sitne kockice .Kada luk postane staklast dodati oko 500 gr svinjskog mlevenog mesa. Pržiti dalje.Ako je potrebno dodati još malo ulja da se ne bi lepila kaša za šerpu. Dodati 1 kaščicu bibera, ali ja uvek stavim još malo :),1  kaščicu vegete i 2 kaščice aleve paprike.Po ukusu i potrebi još soli.Ovo su približne mere i sve zavisi od vašeg ukusa zato pre punjenja paprika fil obvezno probajte. Dodati i oko 150 gr opranog i očišćenog pirinča. Sve sjediniti i ostaviti fil da se prohladi. Za to vreme spremiti paprike.

***Nekada u fil stavimo i jedan manji krompir sitno i tanko iseckan na kockice.

Potrebno je 10, 12 paprika u zavisnosti od veličine. Ja uvek koristim babure, ali mesnatije. U Mačvi ovu vrstu zovu "krivopetlja". I zaista, ako obratitie pažnju, peteljke su im krive, tj. zakrivljene.

Dakle, paprike oprati, očistiti od semena i peteljki pa ih okretati da se ocede. Puniti ih filom i zatvarati odozgo tankim kolutom svežeg paradajza ili, ako nemate može i krompir. Poređati u sud u kojem ćete peći i sipati oko 1 dl vode.Vode ne treba previše.Ne treba da popline po paprikama. Poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi. Poklopac zatim skinuti a paprike staviti u rernu da se zapeku.

Prijatno.