*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

петак, 9. јун 2017.

BAJADERA TORTA



 

Umutiti 1,5 margarin (375 gr) sa 300 gr šećera u prahu. Podeliti na 3 dela.

1.deo: 300 gr mlevene plazmepomešati sa sokom od narandže.Odredite sami koliko je potrebno da se kora lepo oblikuje.Dodati jedan deo margarina.

2.deo: 300 gr oraha preliti sa jednom šoljicom vrelog slatkog mleka. I ovde, pošto ne piše mera dodajete po malo koliko je potrebno. Dodati deo margarina.


3.deo: 2  kesice pudinga od vanile skuvati sa oko 4 kašike šećera u 500 ml mleka Kad se ohladi dodati margarin (preostali deo) i sve sjediniti mikserom. 

U modlu ili na tacnu slagati tortu i kada se ohladi dekorisati.

четвртак, 8. јун 2017.

ČOKO MAFINI


Prosleđujem vam skoro originalan recept. Hvala Borisu .

Recept za maffine:
 Šolja - 0,3dcl.
 U jednu malo veću činiju staviti:
 -          1,5 šolju brašna
 -          1 šolja šećera
 -          1 prašak za pecivo
 -          1 supena kašika kakao praha
 -          1 mala kaščica soli

 U drugu činiju staviti:

-          2 jaja (izmutiti viljuškom samo )
-          1 šolja jogurta
-          pola šolje ulja 
-          Oko 200gr narendane ili naseckane crne čokolade (npr. menaž)

Činiju sa tečnim sastojcima dodati u drugu činiju  i mešati varjačom dok se sve ne sjedini (treba da bude osrednje gustine da nije ni retko, a da nije ni gusto).


Lični dodatak:  Kada se sipa u kalup, sipam samo malo smese da prekrije dno kalupa i onda se stavi pola kockice ili cela kockica bambi bele čokolade. Potom  sipati  dalje smese u kalup da se napuni.

Napomena2:  Kada se sipa smesa u kalup ne sipati do vrha pošto naraste zbog praška za pecivo.
Peći 20 minuta u rerni na 200 stepeni nakon što se izvadi iz rerne proveriti sa čačkalicom da li je dobro pečeno.
Nakon što se izvadi pleh iz rerne treba sačekati minut,dva pre nego se mafini vade iz kalupa.

Ja sam dekorisala belom čokoladom.

SLATKI STO /SWEET TABLE I 1.ROĐENDAN

Mart 2017. U ovom postu samo slike, a recepte ću, nadam se uskoro postaviti. Naš prvi rođendan i mamin prvi "slatki sto".




 Čokoladna torta sa narandžom ili Dinastija torta (još jedna njena verzija).


 Čokoladni mafini su nam se veoma svideli.Recept sam dobila od prijatelja i uskoro ću podeliti sa vama.


Mede su rađene od fondana i još uvek su u odličnom stanju. Milka torta, recept imate već u ranijim postovima.


 Ovu tortu je pravila moja snaha. Moskva je u pitanju.


Srdačan pozdrav.









уторак, 31. јануар 2017.

ŠVARCVALD TORTA



Kore: umutiti 10 belanaca sa 300 gr šećera. Dodati žumanca. Mutiti i dodavati 50 gr kakao praha, 9 mlevenih piškota i 3 kašike brašna. Peći 3 kore od ove smese.

Fil 1: 100 gr šlaga u prahu umutiti sa 2 kisele pavlake i 5 kašika šećera u prahu.

Fil 2: odlediti 700 gr višanja (koristim domaće ili Frikom) i staviti da se kuvaju sa 300 gr šećera. Prethodno odvojiti soka koliko je potrebno da se razmute 3 kašike gustina (po potrebi manje ili više, to zavisi od količine tečnosti u višnjama).Razmućen gustin skuvati u višnjama.


Filovati tortu. Kora, fil 2, fil 1, kora... Završiti sa korom. Dekorisati tortu.

***Fil 1 na samom početku bude možda redak, ali je potrebno malo sačekati pa onda filovati tortu. Ako vam je nezgodno da na žele nanesete ovaj fil , namazite sledeću koru sa donje strane i samo spustite na fil od višanja.

Isidora i mama vas pozdravljaju do sledećeg javljanja.






уторак, 26. јануар 2016.

EGIPATSKA TORTA


Veoma lepa i ukusna torta sa lešnikom i karamelom....

Kore:  5 belanaca, 5 kašika šećera, 2 kašike brašna, 100 gr pečenog mlevenog lešnika. Kada ddobro umutimo belanca sa šećerom dodamo brašno i lešnik i sjedinimo smesu varjačom.

Na ovaj način pečemo tri kore. Prečnik modle 30 cm.

Fil 1 : odvojiti mleka koliko je potrebno da se 15 žumanaca umutiti sa 3 pudinga od vanile. Ostatak od 1 litra mleka staviti da provri sa 14 kašika šećera. Skuvati fil od žumanaca i pudinga. (Mutiti povremeno dok se fil hladi da se ne stvori korica na površini). U ohlađen fil dodati 250 gr umućenog margarina.

Fil 2: karamelizovati 200 gr šećera. Izliti ga i kada se ohladi sitno samleti. Umutiti 200 ml slatke pavlake , dodati mleveni karamelizovan šećer i 200 gr mlevenog lešnika.

Redosled: kora-fil 1-fil 2-kora...

Dekorisati tortu.

понедељак, 25. јануар 2016.

SOČNA ČOKOLADNA TORTA




Original: Dinastija torta
 Ipak, dosta se razlikuje od svih recepata koje imam pa sam izmenila naziv. recept sam dobila od majke jednog svog učenika (naravno da sam pre toga probala tortu :)) i oduševila se koliko je sočna,  a uopšte nije zahtevna za pravljenje.

Kora:  5 belanaca umutiti sa 5 kašika šećera. Dodati 5 žumanaca i kada umutimo dodavati 6 kašika mlevenih oraha, pola kaščice praška za pecivo, 3 kašike prezli i 1 kašiku kakao praha. Lagano sjediniti masu. Peći koru u kalupu obloženim pek papirom.

Na ovaj način ispeći još dve kore.

Fil: 3 pudinga od čokolade razmutiti u malo mleka koje smo odvojili od 1 litra. Ostatak staviti da provri i zasladiti po ukusu. Skuvati puding. Dodati 200 gr crne čokolade koju smo otopili na pari (može se i rendati u fil) i u ohlađen fil (mutimo ga mikserom tokom hlađenja da se ne stvori "korica" na površini) dodamo 250 gr umućenog margarina.

***U receptu se dodaje još 150 gr seckanih oraha u fil. Meni j eto bio višak pa sam izostavila.

Kore natapati sokom od narandže, filovati i dekorisati tortu.


недеља, 3. јануар 2016.

"TORTA" SA JABUKAMA

Potrebno je:
300g brašna, 160r šećera, 100g butera, 4 nakisele jabuke, 1 limun, 4 jajeta, 1 prašak za pecivo, 1dl mleka, so i cimet u prahu.

Jaja sa šećerom umutiti mikserom i dodati malo soli. Mutiti dok se ne dobije homogena penasta smesa. Pomešati brašno sa praškom za pecivo, prosejati cediljkom za čaj i pomešati sa jajima. Mešati drvenom varjačom dok testo ne postane homogeno. Istopiti buter na tihoj vatri i dodati u testo. Na kraju postepeno doliti mleko i mešati dok ne dobijemo glatku smesu.



Dodati rendanu limunovu koru (samo žuti deo), prstohvat cimeta i promešati. Jabuke iseći na pola, odstraniti im semenke, oljuštiti ih i iseći na tanke kriške jednake veličine. Posuti ih sokom od limuna. Dodati jabuke u kremu od jaja i brašna i blago promešati. U modulu prečnika 25cm staviti pek papir i sipati testo.


Kašikom poravnati površinu i peći u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta na 180 stepeni. Gotovu tortu izvaditi na tanjir. Kada se ohladi, posuti šećerom u prahu i cimetom i poslužiti.