*

*Svako kopiranje teksta, delova teksta ili fotografija sa ovog bloga bez prethodnog odobrenja autora je povreda autorskih prava i smatra se krivičnim delom. Pitanja možete slati na postavljen mail.Srdačan pozdrav svim čitaocima.
*U svakom postu kliknite na sliku da biste je uvećali.

Kontakt:

Kontakt:

четвртак, 12. август 2021.

KROASANI SA JOGURTOM/PERFECT CROISSANTS


Savršeno lisnati i meki.

Za slađe testo (pošto sam pravila sve sa džemom) :
kocka kvasca, 500 ml mlakog mleka, 3 kašike šećera. Ostaviti 10 minuta. Dodati  2 kaščice soli, 1 čašu jogurta, 1 kašiku kisele pavlake, malo brašna. Umutiti dobro i ponovo ostaviti 10-ak minuta.




Dodati 3 žumanca i brašna po potrebi da se umesi mekše testo. Oblikovati "loptu". Podeliti na dva dela . Ostaviti da "krene" 10, 15 minuta. Obe polovine potom podeliti na po 7 delova (dobijamo 14 loptica). Oblikovati male loptice (ne premesivati previše) i oklagijom razvući u krug veličine tanjira. Margarin podeliti na 12 delova. Svaki krug premazati  margarinom, osim poslednjeg,sedmog. Krugove ređamo jedan na drugi . 7 na jednu i 7 na drugu stranu. Uzimamo one prvo naslagane i oklagijom razvijemo veliki krug . Sečemo na 12 trouglova (od obe dobijamo 24). Može se seći i na više delova,kao što je i na jednoj od slika prikazano,ali meni su lepši ovako. Punimo džemom i uvijamo kiflice. Ređamo u pleh na pek papir i premazujemo umućenim belancima (onih 3 što nam je ostalo umutimo viljuškom).

Na ovoj slici su manji kroasani,krug je sečen na više delova.

Ovaj postupak ponovimo sa drugih 7 krugova. Savijene i premazane belancima , ostavimo ih da narastaju 1 sat. Pečemo. Po želji pospemo prah šećerom. 

Ako pravite slane kroasane smanjite količinu šećera u testu, a povećajte malo količinu soli.  Kada ih premazujete  pospite susam preko belanaca. 
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар